Debreceni benyomások

Werner Hartmann,
Vereinszeitung 2004.


Magyarország észak-keleti részén, Debrecenben rendeztek meg 2004. január 16-18.-án egy helyi szárnyas kiállítást. A Debreceni pergő, Egri kék keringő, Komáromi bukó és Kiskunfélegyházi keringő fajták Európa kiállítása is kapcsolódott ehhez.

A mi Dachaui nemzetközi kiállításunkon Kanalas János több Feli tenyésztőt is meghívott és reményét fejezte ki, hogy néhány német Feli tenyésztő is meglátogatja ezt a kiállítást, úgy ahogy a magyar Feli tenyésztők is távolságot nem ismerve Németországba hozzák galambjaikat. Ivanovics Papa, Arenz Hans-szal, Norbert Kuschmann a barátnőjével és csekélységem keltünk útra Debrecenbe. Ahol aztán kellemes meglepetés várt bennünket.

107 Egri kék keringőt, 78 Komáromit, 241 Debrecenit, 88 félegyházit mutattak be és természetesen más honos és idegen fajtát is. Én a félegyháziak miatt mentem.

Szombaton barátommal, Fülöp Sándorral, több Feli tenyésztőt meglátogattunk és vasárnap megtekintettük a kiállítást.

A Kiskunfélegyházi keringőket Kanalas János tenyésztőtársunk finom érzékkel bírálta, semmit sem nézett el, ami hiányzott egy állaton, azt az értékelő lapon olvashattuk.

A 28 fehér szemet gyönyörködtető látvány volt. Ezekben alig volt kivetni való. Hogy ezen a színváltozaton még sok javítani való lenne? Az Európa champion Becz Sándor tulajdona volt. Csak három fekete szíves volt, ezek nem voltak túl meggyőzőek számomra. Jó tenyészállatok voltak, de a kiállítási ketrecben egy kicsit keveset mutattak. A 12 vörös szíves már jobb volt. Erős csőröket, szép fejeket láthattam. Néhány csúcstojó is volt köztük. Ennél a színváltozatnál a rajzolat is rendben volt.

Hasonlóan a húsz sárgaszívesnél. - Különösen tetszett nekem Hídvégi egyik tojója. – Mind jó mélyállású, erős nyakú, vastag csőrű, szép hóddal, de a fésűjük nem mindig volt meggyőző. Gyakran mélyen tűzöttek voltak és tömöttebbek is lehettek volna.

A 21 kékszíves csúcs volt. A mieink Németországban ezektől még nagyon távol álnak. Mind szélesek és mélyek, a rajzolat szintén stimmelt, és a fejek! Szuper. Ezek olyan Felik voltak, amilyennek lenni kell. Nagyon lelkes voltam. Ezt a mi Feli tenyésztőinknek is látni kellene. Azonnal megállapítottam: Így kell egy Felinek kinézni. Egy szép fésű és egy tökéletes rajzolat sajnos még nem elég a jó félegyházihoz.

Hídvégi bemutatott egy szuper hímet, Csordás több csúcs állatot is, de az Európa Champion Becz Sándor kék hímje szemet gyönyörködtető volt.

Az AOC osztályban Hídvégi bemutatott 2 nagyon szép vörösfakó hímet. Néhány egyszínű sárgát és vöröset is kiállítottak, de sajnos azokat nem néztem meg. Hazafelé repülve Münchenbe feltettem magamnak a kérdést: Hartmann tenyésztőtárs, személyszerint neked hogyan tetszene a Kiskunfélegyházi keringő? A válasz azonnal, csípőből jött. Olyannak amilyen a szülőhazájában: mély és széles állásúnak, nem nagynak és nem hosszúnak, rövid vastag nyakkal, viszonylag nagy fejjel, széles és meredeken emelkedő homlokkal, egy tömör és nem hosszú csőrrel. Oh, a rajzolatról és a fésűről elfelejtkeztem. Ezekhez hozzákevernék néhány jó német félegyházit. Így biztosan szépen néznének ki, vagy nem?

Számomra mindenképp.

Werner Hartmann

A kiállításon készült fotók megtekinthetőek itt.